WordPress na CloudFlare-ovom SSL-u
» » WordPress na CloudFlare-ovom SSL-u

WordPress na CloudFlare-ovom SSL-u

postavljeno u: Webtech | 2

Danas je moguće lako i besplatno imati kriptovanu vezu između servera i korisnika uz pomoć fantastičnog servisa CloudFlare.

Za postavljanje besplatnog SSl-a imamo dve opcije. Fleksibilnu ili potpunu. Fleksibilna podrazumeva da imaš bilo kakav server, čak i onaj koji ne podržava SSL, tako što veza server CloudFlare nije kriptovana, već samo veza CloudFlare klijent. Nije potreban digitalni potpis na serveru uopšte.
Potpuna SSL podrška podrazumeva da imate na serveru digitalni potpis koji ste sami izdali. U ovoj varijanti su obe veze, server CloudFlar-e, CloudFlare klijent kriptovane. Ove opcije postoje na kartici Crypto u administratorskom delu CloudFlare-a.

Par stvari je potrebno podesiti ako se odlučiš da koristiš ovu prekopotrebnu opciju.

U slučaju izbora fleksibilne enkripcije dovoljno samo izabrati tu opciju i instalirati dodatke u WordPress. Opcija potpune enkripcije konencija zahteva da imate digitalni potpis na serveru. Taj potpis se veoma lako generiše iz cPanel-a, u delu koji se tako i zove, SSL/TLS.

Drugi korak je postavljanje dodataka koji će ispraviti neke greške u WordPress-u i prilagoditi veze za enkripciju.

Konkretno ovde je postavljen dodatak CloudFlare za bolju komunikaciju WordPress-a i servisa CloudFlare, kao i SSL Insecure Content Fixer dodatak koji izpravlja veze u bazi, pa od svih unosa lokalnih URL-a sa prefiksom http:// uspravlja u https://

Sve je bio u redu, bar na prvi pogled. Enkripcija radi, WordPress radi, svi linkovi su https://, katanac na početku polja URL-a u mom bravzeru zelen, all green!

Vratim se na prozor sa administratorkim delom, kliknem nešto pa krene da se učitava. Bum.. ništa! Kaže upao je u neku beskonacnu petlju sa redirekcijama. Odnoson zavrteo se u krug, nije znao šta će i gde će pa umro.

WordPress ima nešto što i nije greškam, ali mora da bude podešeno ako se koristi SSL, jer administratorski deo zbog prijave ima specifične načine manipulisanja sesijom i kolačićima.

Nakon pretage dodatka shvatio sam da je najbolje rešenje da samo dodam 4 linije koda u wp-config.php odmah iznad require_once(ABSPATH . ‘wp-settings.php’);

define('FORCE_SSL_ADMIN', true);
define('FORCE_SSL_LOGIN', true);
if( isset($_SERVER['HTTP_CF_VISITOR']) && strpos($_SERVER['HTTP_CF_VISITOR'], 'https') )
$_SERVER['HTTPS']='on';

Na kraju kao što je to očigledno, sve radi kako treba, ali ova kao bilo koja druga internet lokacija zahteva odrzavanje i zatezanje u kontinuitetu.

Follow marcetin:

Latest posts from
 • Dragan Markovic

  Pozdrav Djordje, instalirao sam Flexible SSL na svoj WP sajt i u roku od 24h, dobio interesantnu poruku u Google Search Console inboxu. Sta ti mislis o ovome, da li postoji nacin da se resi ovaj problem? Koja je svrha ovoga, ako ce negativno da utice na SEO i rangiranje sajta?
  Poruka glasi:

  Google је открио да је SSL/TLS сертификат који се користи на https://www.mojdomen.rs/ самoпотписан, што значи да га је издао ваш сервер, а не орган за издавање сертификата. Пошто се само органи за издавање сертификата сматрају поузданим изворима за SSL/TLS сертификате, већина прегледача неће сматрати сертификат поузданим. Поред тога, самопотписани сертификат подразумева да није извршена потврда аутентичности садржаја, сертификат може да се мења, а треће стране могу да угрозе податке корисника и њихово прегледање. Као последица тога, многи веб-прегледачи ће блокирати кориснике тако што ће им приказати безбедносно упозорење када буду приступали сајту. Сврха тога је да се не дозволи да треће стране ометају кориснике у прегледању, што може да се деси на сајтовима који нису безбедни.

  Препоручена радња:

  Набавите нови сертификат

  Да бисте решили овај проблем, треба да од поузданог органа за издавање сертификата (Certificate Authority, CA) набавите нови специјализовани SSL/TLS сертификат. Тај сертификат мора да се подудара са комплетним URL-ом сајта или да буде џокер сертификат који може да се користи за више поддомена на домену.

 • Đorđe Marčetin

  Pozdrav Dragane, ne bi trebalo da Google vidi sertifikat od “COMODO CA Limited” kao samopotpisan, naravno ako si odabrao Flexible a ne Full u podešavanjima na CF na stranici Crypto. U principu sam Google traži da sajtovi imaju SSL ali i to da sertifikat bude izdat od validnog organa za izdavanje sertifikata.
  Pogledaj da li je sve namešteno kako treba za Flexible i da li ti kad odeš na svoj sajt pokazuje zeleni lokot na početku URL-a na koji kad klikneš dobiješ podatke o sertifikatu. Tu bi trebalo da piše da je izdavač sertifikata “COMODO CA Limited”.