Naslovna » Septička » Samo ego – šta nego

Samo ego – šta nego

postavljeno u: Septička

Ego, onako narodski, ne kako je Sigmund definisao, već ono šta mi smatramo kad kažemo „ego“ i kada kažemo nekom ili za nekog koliko mu je „velik ego“.

Vrlo diskutabilna tema, naročito za one kojima je isti taj ego nekontrolisan odnosno nisu svesni sami sebe.

Da li je ego dobar ili loš?! – pa kakvo je to pitanje čoveče! Ego ne može biti dobar ili loš već samo naš doživljaj istog.

Psihoanaliza kaže da je ego „svesni um“ čoveka, što drugačije možemo reći „svest o ličnom identitetu i postojanju“. Druga stvar je što reč „ego“ mnogi koriste u kontekstu ponašanja pojedinaca koji usled nedostatka inteligencije ili karaktera nasleđenog genetskim kodom nemaju sposobnost da taj ego kontrolišu pa se svojom gordošću usled straha postavljaju superiorno prema ostatku sveta. Treća stvar je čovek koji se postavlja kao najbolji bez da ugrožava druge, jer ako takav ugrožava drugu stranu onda ta druga strana ima problema sa svojim egom. To je kao kad igraš nešto, igru neku, sport il’ šta već, nema problem sa egom onaj sto je pobedio, već onaj sto je izgubio pa je besan i plače.

Zašto?

Najveći problem današnjice upravo i jeste EGO. Kolektivni ego nas kao vrste kao i ego svakog pojedinca. Svi smo načelno isti, sve nas pokreće ista snaga, ista energija, ali to šta namere nečijih ega rade i koliko je kontrlolisan, je ono što razlikuje sve do jednog.

Kolektivni ego kao nešto što i dalje dopušta da strah upravlja njima, iz kog razloga i dan danas imamo strahove od gubljenja resursa i puštanje krvi nedužnog stanovništva zarad očuvanja i proširenja moći pojedinih krugova.

Problem pojedinca je što mu je ego društveno osakaćen u većini slučajeva, jer potpuno je legitimno i prihvatljivo reći „neću“, „nisam“, „ne mogu“ ali kad kažeš „želim“, „jesam“, „mogu“ itd… svi te čudno gledaju.

Obratiti pažnju sad na ovu lestvicu i kaži mi koji je ključ uspeha u bilo kom poslu, sportu, umetnosti… poravnanje sa kojom mišlju:

  • Neću da budem najbolji.
  • Ne želim da budem najbolji.
  • Ne mogu da budem najbolji.
  • Mogu probati da budem najbolji.
  • Možda mogu biti najbolji.
  • Možda ću biti najbolji.
  • Možda sam najbolji.
  • Želim biti najbolji.
  • Ja jesam najbolji!

Složićeš se da je poslednja stavka poravnanje koje vodi do uspeha, a svako ko se prosere sa nekom skromnošću ili sličnim idiotizmom nema pojma i taj isti ego mu je mrtav ili je licemeran. Skroman možeš biti za materijane stvari, a to kako želiš da se osećaš i funkcionišeš ne treba da ima bilo kakve aršine ili granice.

Za priču o licemerju je ipak potreban novi naslov.

Da, ja jesam moj ego, šta nego!