Đorđe Marčetin

Kako je nastala ova internet lokacija

Izuzimajući duševnu potrebu da se izrazim slobodnim stilom voleo bih da objasnim kako je sa tehničke strane došlo do kreacije ovog interent mesta.

Osnosvna verzija ovog internet mesta nastala je za gotovo manje od pola sata, da verovao ili ne ovaj „sajt“ je bio dostupan za manje od pola sata nakog prvog koraka u njegovoj izvedbi. Tu naravno ne podrazumevam pisanje prvog teksta već samo postavljanje sistema za kontrolu sadržaja.
Krenimo redom, da vidimo koji su to bili koraci za sprovođenje ideje u delo.
Pošto već dugi niz godina posedujem domen marcetin.com, a sve domene koje kontrolišem radim to preko servisa Cloud Flare, kreiranje poddomena djordje, da bi bila adresa gde ovaj sadržaj vidite, trajalo je nesto više od jednog minuta, dok sam se prijavio dvostepenom autentifikacijom na CloudFlare, izabrao marcetin.com iz padajućeg menija adresa koje posedujem i na DNS tabu dodao CNAME djordje za domen marcetin.com.
CNAME sam dodao jer se djordje.marcetin.com nalazi na istom serveru kao i marcetin.com, odnosno na istoj IP adresi. Da nije tako umesto CNAME bih stavio A record i upisao IP adresu servera na kom se sadržaj poddomena nalazi.

Sledeći korak je bio da na samom serveru, konkretno koji je iznajmljeni VPS, virtelni privatni server baziran na CentOS 7 linux distribuciji sa dodatim cPanel/WHM alatom za lakše manipulisanje internet sadržaja, napravim novi nalog i na njega instaliram WordPress.
Nakon logovanja na glavni nalog u WHM-u dodajem novi podnalog u sistemu sa adresom djordje.marcetin.com gde WHM sam radi sva potrebna podešavanja u vezi sa tim novim nalogom. Nakon samo par sekundi dobijam obaveštenje da je novi nalog uspešno kreiran i da mogu da se prijavim na njega.

Otvaram novi nalog u omiljenom FTP klijentu, unosim podatke koje sam izabrao u toku registracije podnaloga na serveru i prijavljuem se na server preko FTP-a.
Ostavljam klijent otvoren a iz „web pregledača“ odlazim na adresu https://sr.wordpress.org/ i skidam srpsko izdanje platforme za kontrolu sadržaja WordPress. Raspakujem arhivu i prevlačim u prozor FTP klijenta, u public_html folder novonastalog naloga na serveru. Ovaj korak sam mogao i brže uraditi, tako što bih u „web pregledaču“… stop… ovo sad sa ovim pregledačem počinje da me nervira! Bravzer, tako ću od sada da pišem, jer neke stvari zvuče jako glupo kad se prevedu na srpski jezik…. play… Dakle mogao sam u bravzeru da otvorim cPanel, pošto to svakako moram uraditi da bih napravio MySQL bazu, te iz upravljača fajlova dignem wordpress instalacionu arhivu i tamo je raspakujem, jer mnogo brže se šalje jedan fajl nego više njih, u ovom slučaju 1421 komad.
U delu cPanela u kojem se nalaze podešavanja za MySQL bazu pravim jednu novu, novog korisnika baze i dodeljujem mu sve privilegije na novoj bazi.

Naredni korak podrazvumeva otvaranje glavne adrese nove internet lokacije u bravzeru, dakle unosim URL http://djordje.marcetin.com i otvara mi se prvi korak instalacije wordpress-a. Upisujem podatke kao što su naziv baze, korisnikčko ime za bazu i lozinku korisnika baze. Tu je i polje za adresu servera gde se nalazi baza i prefiks tabele. Za adresu možemo ostaviti localhost pošto se baza nalazi na istom serveru kao i ostatak sadržaja, dok za prefiks možemo staviti nešto proizvoljno ili ostaviti wp_ .

Na sledećem koraku upisujem podake koji će biti korišćeni u daljem radu ovog upravljača sadržaja, naslov samog mesta, korisničko ime administratora, nikako admin, lozinku tog naloga, email adresu glavnog naloga. Ostavljam čekirano da želim da sadržaj bude vidiljv od strane pretraživača.
Wordpress je spreman i sada mogu da se prijavim na njega u administratorski deo.

Tema koju koristim je Virtue, koju već imam na disku pa je samo smeštam na server u podfolder /wp-content/themes naravno sve u public_html folderu, pošto je arhiva teme suviše velika da bi se instalirala iz administratorskog dela, a iz sigurnosnih razloga ne bih da povećavam dozvoljenu veličinu fajla koji se podiže kroz upravljački sistem. Naravno i ovo sve sam mogao uraditi iz upravljača fajlova iz cPanel-a.
Nakon što su se svi fajlovi digli na server iz administratorskog dela, u odeljku Teme aktiviram željenu temu. Pošto želim da temu potpuno prilagodim svojim potrebama pravim takozvanu „dete temu“ tako što otvaram prazan podfolder u folderu /wp-content/themes i nazivam ga djordje. Prazan folder ne služi ničemu tako da u to praznom folderu djordje otvaram prazan fajl i nazivam ga style.css.
U taj fajl dodajem zakomentarisani kod, koji će sistemu reći da je to folder u kojem će se nalaziti sadržaj te teme deteta od glavne teme Virtue. Taj kod izgleda ovako:

/*
Theme Name: Djordje
Author: marcetin
Description: child theme for the virtue theme
Version: 1.0
Template: virtue_premium
*/

Nakon snimanja fajla vraćam se u administratorski deo, ponovo u deo Teme sa tim da ovaj put aktiviram novonastalu dete temu Djordje.

Ostalo je još samo par koraka koji čine izbor boja, tipografija i dodaci sa društvene mreže i kometare.

Na strani sa dodacima biram stavku „Dodaj novi“ i u polje za pretragu upisujem naziv dodatka koji želim instalirati u sistem. Dodatak za komentare je opšte poznati servis Disqus a i za integraciju dugmića socijalnih mreža poznati ShareThis dodatak.

Ostalo je još samo da izbiram font, boju slova, boju pozadine i sliku za zaglavlje.

Sve to radim nakon klika na stavku Theme Options u levom izborniku administratorskog dela ovog upravljačkog sistema.
Koraci su potpuno jednostavni, font i boju slova podešavam u sekciji Typography, gde biram font koji će biti korišten za sav tekst kao i poseban font za naslove i njegovu boju.
U sekciji Advanced Styling podešavam boju pozadine u podsekciji Body Background a u podsekciji Header Background ubacujem davno pripremljenu sliku mog lica, horizontalno sečenu, kao pozadinu.

To bi bilo to, sve u vremenskom okviru manjem od pola sata, pošto nije da radim to ni prvi ni drugi, već…hmhmm.. zaista ne znam… ali sigurno su u pitanju četvorocifreni put, pa sve teče glatko i jedino što mi ostaje da pišem tekstove,otvorim vidike sebi i drugima, naučim nešto objašnjavajući i nekom objasnim kako da nauči.

Jer nije fora naučiti, napamet ili zapamtiti neki proces kako se radi, već shvatiti slobodu kreacije i jednostavnost u pronalaženju rešenja za čega god na prvi pogled kažeš sebi „ja to ne mogu“.

Hteo sam da napišem „nikad nisam išao u školu za ovo“, ali to bi bila laž pošto jesam upisao „ono“ pored elektrotehničke, ne znam ni kako se zove, išao godinu dana, dao većinu ispita, u vreme kada sam već držao HTML5/CSS3 u malom prstu nedojebana matorka me učila kako se prave tabele, stavljaju margine i ispunjava prostor u HTML-u starijem od nje same. Tako da ću napisati: ništa od ovog nisam naučio u školi ili iz knjige, već isključivo kroz igru i hrabro eksperimentisanje kao i razmenu iskustva sa ljudima kojima ego to dozvoljava.

Ako nekom treba besplatan savet ili želi da plati kompletno rešenje ima slobodu da me kontaktira.

Exit mobile version