Naslovna » Webtech » Internet, najoštije sečivo pisane istorije

Internet, najoštije sečivo pisane istorije

postavljeno u: Webtech

Započinjem i ovaj tekst metaforično, poredeći globalnu mrežu sa oštrim nožem.

Istorija je takva kakva jeste i dobro se zna kako je i zašto nastala globalna mreža, ali ono za čega ona danas služi i koliko ljudi zaista razumeju njenu svrhu u većini slučajeva je potpuno pogrešno.
Oštrim nožićem možeš da očistiš jabuku ili krompir, izrezbariš nešto ili isklešeš figuru. Isto tako možeš da presečeš žicu u koju se jadna životinja uplela, ali i toj istoj životinji istim tim nožem oduzmeš život. Nije problem u nožu već u načinu primene alata. Internet je samo alat, sredstvo i nije virtualan, niti tamo negde, već stvarni svet koji se koristi za toliko namena da sve ostale namene svega i svačega kad se saberu nisu ni pola od njegovih mogućnosti.

web1Nekima je Google internet, mnogima „socio-kanalizacija ega knjiga lica“, a onim malo upućenijim WWW, a istina je nešto sasvim drugo. To što možemo da vidimo je samo mali procenat onoga šta sve stvarno postoji na mreži.
World Wide Web, File Transfer Protokol, IRC, Darknet, Deepweb, korporativne zatvorene podmreže, komunikacija milijarde uređaja itd… su samo neki od mnogobrojnih servisa i načina upotrebe globalne mreže.
Za trenutak bih se zadržao na „Darknet – Deepweb“ temi pošto tu postoji najviše nejasnoća i zabluda a mnogi pričaju o tome. Deepweb je regularan deo mreže i vidljiv za svakog ko zna adresu toga šta traži pošto Deepweb označava samo onaj deo mreže koji nije indeksiran od strane pretaživača. Sa druge strane Darknet je nešto potpuno drugo, nešto poput zatvorene korporativne podmreže, za koju potrebno imati specijane aplikacije koje nešto drugačijim protokolima od onih koji se inače koriste uspostavlja komunikacji sa serverom koji plasira sadržaj. Zove se „Darknet“ iz prostog razloga sto to niko ne vidi pa stoga otvara mogućnost kriminalcima, bolesnicima i ostalim zaverenicima koji inače čuče u mraku, da nađu svoje mesto a da pritom mnogo teže budu locirani.

Sve je to deo života, dobro i zlo, balans bez kog se ne moze, jer sreću ne možes da spoznas ako nisi upoznao tugu, belo ne bi bilo belo da nema crnog, dan ne bi bio dan da nema noći, sve je to celina, krug, Yin sa Yang.

Momci iz sastava Juice Rap News su veoma lepo objasnili stvari, toliko da mi je prvi put toliko emotivno bilo da su mi oči zasuzile… da se ne lažemo opet su.

Dakle, internet je veštačka mreža naših duša, naših namera, naših svrha postojanja.

Lične svrhe i iskustva su relativni a istina samo jedna.